3 Tips Cara Hilangkan Bekas Kurap

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Cara Hilangkan Bekas Kurap

3 Tips Cara Hilangkan Bekas Kurap Yang Anda Boleh Praktiskan

Adakah anda masih mencari cara hilangkan bekas kurap atau anda pernah mengalami sakit kurap ? dari 100 orang penduduk di Malaysia, 80 orang menghidap penyakit ini. Ini adalah kerana kita berada di iklim khatulistiwa.

Kurap mudah hadir tetapi amat liat untuk pergi. Bila telah lekat di kulit kita, ianya adakala meninggalkan bekas kerap seperti mencacatkan tona kulit.

Bagaimanakah cara hilangkan bekas kurap ?

Season 5 Episode 3 GIF by SpongeBob SquarePants - Find & Share on GIPHY
lakaran lucu kartun Spongebob kalau terkena kurap!

Teruskan bacaan, di bawah saya akan kongsikan beberapa tips cara hilangkan bekas kurap.

Langkah pertama – Cara Hilangkan Bekas Kurap – Berhenti Guna Krim Ini


ketahuilah tompok-tompok kurap duduk rapat dan tidak berpisah. Ianya seperti kawasan peta kecil di tubuh badan yang dikelilingi garisan putih. Pada asalnya warna kulit kita masih sama lagi, tetapi ianya akan jadi hitam merah jika anda gunakan krim ini.

cara hilangkan bekas kurap

Krim ini adalah yang mengandungi steroid. Anda mungkin tidak perasan bila anda membeli krim ini di farmasi atau di mana-mana kedai runcit. Adakala bila pergi di klinik kerajaan atau klinik swasta, doktor juga akan prescribe krim steroid sebagai rawatan kurap.

Adakah krim steroid ini tidak bagus?
saya tidak bermaksud begitu. Krim steroid ini Efektif dalam rawatan kurap tetapi pada masa yang sama apabila pakai dalam jangka masa lama ( yang sudah semestinya ) , kulit anda akan jadi gelap dan hitam.

Awas, ramai pasangan akan rasa mulai tidak selesa jika Nampak perubahan itu.

Adakah alternatif selain krim steroid? Ada , pilihlah Set Buang Kurap B dari Buangkurap.com

Langkah Kedua – Cara Hilangkan Bekas Kurap – 3 Rutin Mudah setiap hari


jika anda baru sahaja pulih dari penyakit kurap, saya sarankan anda jadikan amalan mudah ini sebagai rutin.

Cara Hilangkan Bekas Kurap – Kerapkan Mandi – Sekurang-kurangnya 3 kali sehari.


kebiasaan bila terkena penyakit ini, ramai pesakit rasa trauma nak mandi sebab rasa pedih pada kulit. Ianya adalah suatu perkara yang patut anda elakkan. Tahukah anda, peluh adalah agen pembiak utama bagi kurap ? Lagi banyak peluh kering atau peluh basah ada, lagi mudah kurap ini merebak.

Singer Sticker for iOS & Android | GIPHY

Dengan kerap mandi, anda menghilangkan peluh di badan dan juga kekotoran yang ada di badan. Oleh itu, saranan mandi dapat bantu pulihkan kulit dengan cepat.

Cara Hilangkan Bekas Kurap – Keringkan Badan selepas mandi

Ada beza antara anda keringkan badan dengan lap dengan perlahan, lap dengan cepat dan lap dengan kasar. Cara terbaik adalah anda lap dengan perlahan dan lembut sehingga kering tanpa lembab.Elakkan menyental kulit dengan tuala selepas mandi kerana nak cepat kering. Kulit selepas mandi jadi lebih lembut dan aktiviti lap dengan kasar pada kulit yang baru sembuh dari kurap akan menyebabkan luka. Luka ini membuatkan aktiviti kurap berlaku semula!

Long Hair Waiting Sticker by Sherry Maldonado for iOS & Android | GIPHY


Keadaan kulit lembab kerana baru selepas mandi tidak sihat untuk kulit kerana ianya environment yang baik untuk kurap membiak!

Ingat ya, lap perlahan-lahan sehingga betul-betul kering.

Cara HIlangkan Bekas Kurap – Cuci Tuala dengan Kerap 3 hari sekali.


kurap ini adalah sejenis fungus yang punyai akar yang mudah melekat. Ianya melekat seperti di baju, di seluar dalam, di seluar dan satu lagi adalah tuala.

Jika anda jenis yang sidai tuala di dalam rumah yang tidak kena matahari, anda disarankan untuk cuci tuala sekurang-kurang 3 kali sehari.

Jika anda kebiasaan sidai tuala di luar rumah di bawah terik matahari, ini adalah lebih baik. Matahari yang panas pembunuh kuman termasuk bakteria dan fungus!

Langkah Ketiga – Kurangkan Menggaru

Bekas kurap ini secara alaminya akan sembuh kerana proses pemulihan kulit dan regenerasi kulit berlaku setiap hari. Tapi disebabkan aktiviti harian kita yang kuat berpeluh lalu menimbulkan rasa sensasi untuk menggaru-garu berkali-kali, menyebabkan kulit terluka pula.

Bagaimana nak elakkan atau kurang menggaru?
Mudah sahaja, dapatkan Set Buang Kurap dari Buangkurap.com. Sabun dari Set Buang Kurap ini mengurangkan rasa sensasi menggaru. Ditambah pula dengan Krim dari Set Buang Kurap, ianya digunakan selepas mandi.

Krim ini tanpa steroid, yang boleh dipakai dengan selesa dan rasa berangin. Boleh dapatkan di sini.

Kini anda telah ketahui 3 cara hilangkan bekas kurap dengan berkesan. Anda boleh praktiskan terus. Saya mendoakan kesihatan yang baik untuk anda. Moga penyakit ini terhindar terus dari badan kita, buat selama-lamanya. Sesungguhnya setiap penyakit itu ada ubatnya, maka carilah rawatan untuk sakit kurap ini.

Spongebob Squarepants Good Luck GIF - Find & Share on GIPHY
spongebob yang tadi sakit kini telah sembuh, alhamdulillah ^_^


Jika anda masih belum jumpa rawatan yang berkesan , dapatkan Set Buang Kurap dari Buangkurap.com

buangkurap

buangkurap

Tentang Kami

Assalamualaikum wbt, saya Adam Jamaludin, pengasas kepada website buangkurap.com. Saya bina website ini bertujuan untuk bantu anda untuk hilangkan masalah kurap yang dihidapi hampir setiap rumah di Malaysia.

Post Terbaru

Follow Us

Tips Video

×
×

Cart